Sport En Wilskracht

Handbalvereniging SEW (SEW staat voor Sport En Wilskracht) is in augustus 1951 opgericht. Zoals uit oude kronieken te lezen is, was SEW al in 1976 in de race om het landskampioenschap. Dat was dan wel om het (laatste) kampioenschap veld- (elf) handbal. Later werd men tweemaal Nederlands kampioen zeven handbal op het veld.

In de zaal speelde men destijds in de eerste divisie. Na drie keer tweede te zijn geworden promoveerden de dames van het toenmalige SEW 1979 naar de eredivisie, waar het bijna een traditie was dat de promovendus onmiddellijk weer degradeerde. SEW echter niet! Tot op de dag van vandaag is de ploeg in de eredivisie gebleven en is inmiddels de club die het langste in de eredivisie speelt.

Mede door de sponsoring van ZeemanVastgoed, in 2009 na 23 jaar teruggetreden als hoofdsponsor, beleefde de vereniging SEW in de tachtiger jaren hoogtepunten met het behalen van (tweemaal) zowel het landskampioenschap als het winnen van de bekerfinale.

Dit werd in het seizoen 1998-1999 nog eens dunnetjes overgedaan want toen wonnen de dames van ZeemanVastgoed SEW zowel de beker als ook het hoogst haalbare: het Nederlands kampioenschap. Deze groep is de laatste jaren bij elkaar gebleven en vormde een hechte groep waarin langzamerhand enige verjonging plaats vond. Toch mochten wij ons ook in het jaar van ons gouden jubileum 2001 de Nederlands kampioen noemen.

Hoogtepunt, tot zover, is naar onze mening, het seizoen 2002/2003 waarin we zowel ons eerste dames team als ook de dames A-jeugd en B-jeugd op één dag, de gedenkwaardige 12 april 2003, het beste team van Nederland in hun klasse werden. Een unieke prestatie die niet gauw te evenaren is.

Dit was ook de sportredacteur van het landelijk georiënteerde Algemeen Dagblad opgevallen want die schreef op 26 april 2003 in zijn sportkatern een artikel over het kleinste dorp (Nibbixwoud, 2336 inwoners) met een landskampioen in een Olympische teamsport. Hij onderbouwde zijn keuze met de volgende feiten:

Top 5 van de kleinste gemeenten in Nederland met een landskampioen:
Naam dorp/gemeenteInwonersSportClub
Nibbixwoud2336zaalhandbalZeemanVastgoed SEW
Bloemendaal17108hockeyHC Bloemendaal
Tubbergen20169basketbalJumpers (vorig seizoen)
Nijverdal23950waterpoloHet Ravijn
Oldenzaal31186volleybalPollux

Ook in 2004 mochten wij ons weer Nederlands kampioen noemen. Het succes werd nog eens bevestigd door dat onze dames 1 toen ook de bekerfinale wonnen en de A-jeugd opnieuw Nederlands kampioen werd. In 2005 speelde onze dames wel de bekerfinale maar die werd toen verloren. Het seizoen 2010-2011 kende een groot aantal hoogtepunten. De B1 werd Nederlands kampioen in de zaal en op het veld. De A1 werd Nederlands kampioen in de zaal en Dames 1 wist de Nationale bekerfinale te winnen waardoor deelname aan de Europacup werd veiliggesteld.

Ook de prestaties van onze overige teams mogen er wezen, want Westfriesland SEW is een grote gezellige handbalvereniging waarin zowel op topsport als ook op wedstrijd- en recreatie niveau handbal gespeeld wordt. Van het totale ledenbestand is ongeveer de helft jeugd.

Onze dames 2 werd in 2005 kampioen van de hoofdklasse en promoveerde naar de eerste divisie. In het eerste seizoen wisten zij na een spannende strijd de derde plaats te halen. Na één jaar afwezigheid komt dames 2 in het seizoen 2009/2010 weer uit in de eerste divisie.

Ook bij de jeugd doet de vereniging het goed. In het recent afgelopen seizoen zijn er diverse kampioenschappen behaald.

Onze recreanten (3 teams) behoren al meer dan twintig jaar tot de sterkste van Noord Holland. Sinds de oprichting van de recreanten competitie behaalden zijn zij al meer dan 20 keer het kampioenschap zowel in de zaal als ook op het veld. Met recht mogen we dus zeggen dat er binnen onze vereniging voor elke type sporter plaats is.

Binnen de vereniging is zowel ruimte voor topsport als voor breedtesport en dat allemaal mogelijk gemaakt door de vele sponsoren.

Westfriesland SEW, een vereniging om trots op te zijn.

Voor meer informatie kunt u ten alle tijde terecht bij het bestuur.