Play Unified bij Westfriesland SEW zeer geslaagd!

Wat is Play Unified op de club?

Sporters met en zonder verstandelijke beperking die samen sporten op de sportclub: dat is Play Unified! Door sporters met en zonder verstandelijke beperking samen te laten sporten, hopen wij op een echte inclusieve clubcultuur. Zo leren leden elkaar kennen, herkennen, kunnen ze samen sporten en elkaar toejuichen. Sport is bij uitstek een plek waar wederzijds respect en begrip ontstaat en dat juichen wij graag toe! Aldus Special Olympics Nederland.

Het G-handbalteam van Westfriesland SEW is in voorbereiding op de Special Olympics Nationale Spelen, dat dit jaar gehouden wordt in Breda en Tilburg. De Special Olympics Nationale Spelen zijn het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Het evenement vindt één keer per twee jaar plaats. Op 14, 15 en 16 juni 2024  nemen de meer dan 3000 sporters in 20 sportdisciplines het tegen elkaar op.

Van Jeroen Smits (één van de selectietrainers) was al eerder de vraag gekomen of we iets samen kunnen doen. Op zondag 2 juni hebben we dit gestalte gegeven in de vorm van een oefenwedstrijd tussen Westfriesland SEW C1 en het G-team. Ter voorbereiding op de SONS een mooie gelegenheid om een extra wedstrijdtraining voor het G-team te creëren. De opdracht die Jeroen meegaf aan zijn team was in mijn ogen prachtig:

“Kijk naar het G-team met hoeveel plezier en bezieling zij handballen en leer daarvan!!!”

Na een beetje onwennige start, want wat moet je van elkaar verwachten, werd het een hele mooie wedstrijd, waarin beide teams met veel plezier aan het sporten waren. Het G-team ging hard aan het werk om zo goed mogelijk te verdedigen, maar natuurlijk lukte het niet altijd om doelpunten te voorkomen, maar winnen of verliezen is totaal onbelangrijk. Het C team gaf aan de andere kant ons team de gelegenheid om een goed handbalspel te spelen, alle spelers kwamen aan de bal, ze lieten mooie acties toe door even ruimte te geven. Prachtig om te zien. Er werd aan beide zijden lustig op los gescoord. Wat een feest!!!!

Je ziet dan tijdens zo’n wedstrijd het wederzijdse respect groeien. Elkaar aanmoedigen, elkaar complimentjes geven en vooral juichen om elkaars doelpunten. Het G-team heeft hier vooral erg veel van geleerd, ze gingen steeds beter handballen. En zoals naderhand één van onze ouders aan de dames van het C team heeft laten weten: “ik wil jullie bedanken voor deze wedstrijd en het is jullie op deze manier gelukt om het zelfvertrouwen van ons G-team te vergroten!!!!”

Ook de dames van het C team vonden het erg leuk en willen het graag nog een keer zo doen.

We doen al zo lang we bestaan, inmiddels 12 jaar, ons best om ons G team onderdeel te laten zijn van Westfriesland SEW. Dit door onder andere:

  • Te trainen op zaterdagochtend, voor of tussen de competitie wedstrijden van de reguliere teams
  • Nu en dan met topsportteam Dames 1 oplopen
  • Tijdens ons jaarlijkse toernooi de warming up te laten verzorgen door de selectiespelers
  • Bij elkaar komen kijken naar wedstrijden
  • Seizoen afsluiting: met een wedstrijd waar onze G-sporters broertjes, zusjes, vaders, moeders, verzorgers, vrienden etc. mogen uitnodigen om een toernooi te spelen.
  • Huldiging tijdens het Kampioenenbal van de gemeente Medemblik, waar alle lokale sporters die één of meerdere ereplaatsen behaalden op een NK of EK worden gehuldigd door de sportwethouder, hier hoorde in 2022 dus ook het G-team bij.

Iedere keer zijn we als begeleidingsteam trots om ons G-team op deze wijze te presenteren aan alle mensen die op en rond onze handbalvelden staan en lopen.

Speelsters, trainers, coaches van C1, super bedankt voor deze prachtige ervaring.

Ingrid Ott